4 Mart 2010 Perşembe

BÖYLE SANATÇI OLUNMAZ...!!!

Sabah haberlerde manşet:Tarkan 4 gün boyunca gözaltında Mesnevi okudu...
Flaş flaş flaş!!!
Şok şok şok !!!
Amanın ne önemli bir durum aferin Tarkan'a.
İlkokul bitirmeden üniversite okumak gibi bir durum ama olsun yakışır kardeşime...

Nedense hepsi bir şekilde içeri girince ya Kur'an-ı Kerim'i hatim ediyorlar ya Mesnevi'yi ya da çıkınca türbelere koşuyorlar etraflarında kameralarla.Farkında olmadan biz inançsızdık,oralarda anladık yaratanın olduğunu der gibi garip,tövbekar bir tutumun içine giriyorlar.Ne yapalım zararın neresinden dönsen kar demişler....

Türk insanı bir çok meslek dalıyla olduğu gibi sanatla olan ilgisini de bir türlü düzgün oturtamadığından ortada ''sanatçı'' adıyla bir topluluk ve buna dayalı olmak üzere oluşmuş bir kirlilik var.Farkındaysanız birçok mesleğin adı çağa ayak uydurdu mesela; tezgahtar yerini satış danışmanına,çöpçü temizlik elemanına,kapıcı apartman görevlisine dönüştü.Tabii sanat bundan etkilenmezse olmazdı.Bir anda kapısı kalabalıklaştı onun da.Ülke de ne kadar şarkıcı,çalgıcı,dansöz,oyuncu varsa doldu içeriye ve o da nasibini aldı insan denen kompleks yumağı varlığın egosundan....

Tabii adları ''kendilerine göre'' sınıf atlayınca bir anda duruşları,konuşmaları kısacası şekilleri değişti ve toplum ağızlarının içine bakmaya,onlarda birşeyler anlatmaya çalıştı.Kimi ''mağaradan geldim'' dedi gözlerinde herkesi aşağılayan ama dilinde ezik edebiyatı yapan tarzıyla.
Kimi ''beni sizler yarattınız'' kimi de ''fem-i muhsin'' ağzını açıp,Türkçe de yeri olmayan onca arapça sözü, bir de üstüne üstlük yanlış telaffuz ederek kendini kaliteli ve okumuş göstermeye çalıştı.Hepsinin ortak olduğu''fazla tevazu yüksek kibirden gelir''tavrıydı oysa ki. Bununla birlikte çoğu bu yükün altında ezilirken alkol,uyuşturucu içinde aradılar çıkışı.
Kolay değildi tabii ''sanatçı'' olmak. Bunu bir gereklilikmiş,yaratıcılığın ve sunuşun bir parçasıymış gibi gördüler,kendilerin de olmayan yaratıcılık gücünü başka türlü kamufle edebilmek için.

Çünkü sanat yaratmanın başka bir adıdır.Topu topu yedi sekiz notadan koskoca bir konçerto çıkarabilmek,renkleri karıştırıp bir tablo yapabilmek,eline kalemi alıp boş kağıda bir roman ya da bir şiir döktürebilmektir.Ve hepsi biliyorlardı bu yeteneklerin onlarda olmadığını.Yüce yaratan onlara sadece ''İcra'' kabiliyeti verdiği için güzeldi sesleri ya da güzel bacaklı yaratıldıkları için iyiydi duruşları ve kıvrak oldukları için dans ettiklerinde herkesin hayranlığını topluyorlardı.

Birgün şapka düştü kel göründü!!! Kahvaltı sofrasında biri sadece egosuna yenik düşerek ve aklında kendi duruşundan başka hiç bir şey olmadığından''Ben neden geçemiyorum V.I.P'den'' deyiverdi neden orada olduğunu unutarak,bir başkası kameralara uzun uzun cümleler kurdu önemli sayılıp oraya davet edildiği için;lakin ne dediği anlaşılamadı.Çünkü böyle önemli olacağı hiç aklına gelmediğiden kitap kapağı bile kaldırmamıştı hayatında.

Elbette icra edebilmek çok önemli bir meziyettir.Herkes yapamaz onca insanın karşısına geçip yeteneklerini sergilemeyi.Ben sadece ''sanatçıyım'' diyene bayrak açıyorum.Bir şeyi yoktan var etmemiş,yaptığı işi sanatla karıştıran ve tabii bir de bu insanlara hayranlık besleyip onları yücelten topluluğa. Ben de icra eden biriyim bana verilen yetenekle ama sanatçı olmak ayrı bir durum.

Bırakın bu kompleksi sevgili meslektaşlarım..
Şarkıcıyım,dansözüm,oyuncuyum çalgıcıyım deyin gururla.İcra etmenin de bahşedilmiş bir meziyet olduğunu hissedin tüm kalbinizle.Emin olun büyük bir rahatlama ve mutluluk hissedeceksiniz içinizde.Ve bu özgüvenle çok daha başarılı işlere imza atacaksınız,kötü alışkanlıklardan uzak durarak hem de :) Böylece ruhunuzu yaradana yaklaştırmak için içeri girmeye gerek kalmayacak hem de sadece kafa güzelken yeteneklerinizin ortaya çıkmadığını anlayacaksınız...

13 yorum:

  1. BURÇİN BEY NE KADAR DOĞRU VE AÇIK BİR ŞEKİLDE KALEME ALMIŞSINIZ, TEBRİKLER...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler :) Düşüncelerimi paylaşmanız beni çok mutlu etti..

    YanıtlaSil
  3. Aramıza katılman çok güzel Yeliz'cim...Hoşgeldin :))

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Burçin,Teşhis doğru ama bu tiplerin maalesef daha dünya üzerinde tedavi şekilleri bulunamamış.Hayranlarına,sanatçı arkadaşlarına,dostlarına ona verdikleri destek için Tarkan teşekkür ediyor.Ne için destek?İyi bir iş yapıp topluma örnek olduğu için mi?Hadi canım geçelim bunları...Örnek sanatçı böyle işlere karışmamalı.Sanatı ile,duruşu ile,sağlam kişiliği ve dünya görüşü ile topluma örnek olması gerektiğini düşünüyorum.Güzel yazın için seni kutlarım kuzen.Mesajının gerekli yerlere gittiğini umuyorum.Sevgiyle kal.Cem TOPAÇ

    YanıtlaSil
  5. Yazdıklarınıza katılmamın yanısıra, sizi izlemeye almayacağım da n'apacağım yani? :)

    Merhaba, ben geldim :)

    YanıtlaSil
  6. Böyle güzel ve içten bir merhaba'ya ancak Hoşgeldin denilir...:)

    Hoşgeldiniz :)

    YanıtlaSil
  7. E böyle misafirperver bir hoşgeldin'e de ancak Hoşbuldummmmmm denilir :)

    Burası yeri değil belki ama com.tr'nize baktım, meğerse siz sık sık bizim evlerimize gelip duruyormuşsunuz :)
    Ailece beğenerek izliyoruz ;))

    YanıtlaSil
  8. Çok teşekkürler madem öyle o zaman evdeki herkese çok selam...:)

    YanıtlaSil
  9. Tamamdır... :)
    Benim blog da 2 sokak ötede, beklerim çaya, kahveye :)
    Cins cins yazıyorum ben de işte...

    YanıtlaSil
  10. Şimdi baktım da blog'a eğer browni olacaksa yanında hemen çayı demleyin geliyorum...:)

    YanıtlaSil
  11. Müge İzmir enerjisi getirmişsin buraya :)) güneş açmış vallahi..Çok beğendim içinden çağlayanları..Hele gevrek yazısı.mis misss kokusu bile geldi burnuma.Ben Pasaportta'ki keyfi yaşayanlardanım yani listeden bir tane eleyebilen şanslı kişilerdenim.7 yıllık bir izmir maceram var.Bide sevdiğim adamı hediye etti bana o canım şehir yeri başkadır yani bizde..
    görünce yorumlarını selam verip 'napıyon' diyemeden geçemedim :))
    Bidaha hoşgeldin.....

    YanıtlaSil
  12. amaaan ne güzel insanlar varmış burada ya!
    iyiyimmm sen napıyon, hadi gel çiğdem çitleyelim :))
    Ohh İzmirliyi de kapmışsın, çoook mutlu yaşayın inşallah!!
    bi daha çokkk hoşşş buldummm!!!

    YanıtlaSil